Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku to danie, którego po raz pierwszy skosztowałam, zwiedzając piękny, słoneczny Kraków. Po spacerze po krakowskim rynku, kiedy udaliśmy się zobaczyć dzielnicę Kazimierz, zachwycił nas jej przedwojenny klimat: stare kamienice, żydowskie restauracje, synagogi. W jednej z nich, późnym wieczorem, siedząc w letnim ogródku i rozkoszując się dźwiękami muzyki skrzypiec, zamówiłam karpia po sefardyjsku – duszonego w niezbyt gęstym, rybnym bulionie, z cebulą, pieczarkami i rodzynkami. I choć karp po żydowsku klasycznie podawany jest na zimno, w galarecie, w tej wersji, na ciepło, smakuje rewelacyjnie.

Zobacz też: Więcej pomysłów na karpia i inne przepisy na potrawy wigilijne

Od tamtego czasu karp po żydowsku jest jednym z moich ulubionych dań „karpiowych” i jeśli szukacie alternatywy dla karpia smażonego i lubicie kuchenne eksperymenty, gorąco polecam wypróbowanie tego przepisu. Nie odtworzyłam co prawda w 100% konsystencji i składu dania z krakowskiej restauracji, za to w smaku mój karp jest równie dobry.

 

Karp po żydowsku – przepis

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 1 cały karp (ok. 1 kg; wypatroszony, bez łusek, odcięta głowa i ogon, pokrojony w dzwonka, dokładnie wypłukany w zimnej wodzie)
  • 50 g rodzynek (opłukane w zimnej wodzie)
  • 2 szklanki jasnego piwa lub białego wina wytrawnego
  • 1 duża cebula (pokrojona drobno lub w półksiężyce)
  • ¼ kostki masła lub 4 łyżki masła klarowanego
  • 5 goździków
  • skórka starta z ¼ cytryny
  • 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak pokroić cebulę

Wykonanie:


Krok 1. Dzwonka karpia nacieramy solą i pieprzem oraz potłuczonymi w moździerzu goździkami i skrapiamy octem winnym lub sokiem z cytryny.

Krok 2. Cebulę podsmażamy na maśle, bez rumienienia.

Krok 3. Na patelni układamy dzwonka karpia pomiędzy cebulą i wlewamy piwo lub wino.

Krok 4. Dusimy rybę pod przykryciem przez ok. 30 minut na niewielkim ogniu.

Krok 5. Delikatnie wyjmujemy rybę i przekładamy na talerze, a do sosu dodajemy rodzynki i odparowujemy, żeby się lekko zredukował.

Krok 6. Zredukowany sos doprawiamy sos skórką z cytryny.

Krok 7. Karpia polewamy sosem i podajemy.

 

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku