Dawne czasy, kiedy w sklepach nie było tak dużego wyboru składników co teraz przypomniały mi się, kiedy piekłam tort makowy, do którego przełożenia wykorzystałam krem maślany. To podstawowa, klasyczna receptura, którą pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa spod znaku PRL, kiedy moja mama robiła torty urodzinowe dla mnie i mojego brata, piekąc biszkopt, nasączając go ponczem rumowym i dekorując kremową masą wymieszaną z kakao. Uwielbiałam bawić się szprycą i wymyślać fantazyjne dekoracje z masy na talerzu, podczas kiedy mama załamywała ręce martwiąc się, że zjem wszystko jeszcze zanim tort będzie gotowy i na pewno zabraknie kremu.

Zobacz też: Przepisy na wyjątkowe torty oraz inne pomysły na krem do tortu

Oprócz przekładania i dekoracji tortów, krem maślany sprawdzi się też jako podstawowy krem do dekoracji babeczek cupcakes, a dla urozmaicenia można nadać mu dowolny kolor, wykorzystując barwnik spożywczy lub zmiksowane na gładką masę maliny, truskawki czy jagody: wystarczy ok. 50-100 g owoców, w zależności od intensywności koloru, który chcemy uzyskać.

Dziś po recepturę na krem maślany do tortu sięgam nieco rzadziej. O wiele bardziej lubię krem z bitej śmietany, krem z mascarpone lub krem budyniowy, którym przekładam Panią Walewską czy karpatkę. Nie mam trochę serca do ciast z kremem, ale powoli się do nich przekonuję. Krem maślany polecam tym z Was, którzy nie mają w pobliżu domu sklepu, w którym mogą nabyć mascarpone lub po prostu potrzebują przygotować masę do tortu w dość krótkim czasie. Przygotowanie go to doskonała okazja do opanowania podstaw sztuki pieczenia i dekoracji tortów. Ta receptura zawiera surowe żółtka, dlatego warto pamiętać o wcześniejszym wyparzeniu jajek. Można też pominąć ich dodanie, a sok z cytryny zastąpić 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego.

Krem maślany – przepis

Czas przygotowania: ok. 5 minut

Składniki (do jednowarstwowego przełożenia tortu o średnicy 26-28 cm lub dwuwarstwowego przełożenia tortu o średnicy 21-24 cm):

  • 1 kostka masła (200 g) (wyjęte z lodówki na 1 godzinę przed przygotowaniem kremu)
  • 2 żółtka (opcjonalnie)
  • ½ – 1 szklanka cukru pudru
  • sok z ½ cytryny lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przydatne poradniki:

  1. Jak wyparzyć jajko
Wykonanie:


Krok 1. Masło ucieramy mikserem na puszysty krem.

Krok 2. Do utartego masła wbijamy 1 żółtko  i rozmiksowujemy na gładko.

Krok 3. Dosypujemy połowę cukru pudru, rozmiksowujemy na gładko.

Krok 4. Powtarzamy czynności dla drugiego żółtka i pozostałego cukru pudru.

Krok 5. Do kremu, ucierając, stopniowo wlewamy sok z cytryny i miksujemy całość do gładkości.

Krok 6. Wystudzony tort przekrawamy na dwie  lub 3 równe części i przekładamy kremem. Delikatnie dociskamy górny placek ciasta.

Krok 7. Dekorujemy wierzch tortu zgodnie z przepisem i odstawiamy na 1-3 godziny do lodówki, żeby krem stężał.

 

 

Tort makowy

Tort makowy