W Wielkanoc na moim stole musi pojawić się mazurek. Moim ulubionym jest mazurek królewski, upieczony na cieniutkim, kruchym cieście, wyłożony kolorowymi warstwami, polany polewą ze stopionej czekolady. Nieco mniej pracochłonnym ciastem wielkanocnym będzie mazurek kajmakowy, który, w najłatwiejszym wydaniu, przygotujemy piekąc kruche ciasto, smarując gotową masą kajmakową i dekorując bakaliami.

Mazurek kajmakowy posmakuje wielbicielom bardzo słodkich ciast. Można go przygotować z dodatkiem kajmaku klasycznego, waniliowego, kawowego i czekoladowego.

Zobacz też: Więcej przepisów na Wielkanoc

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy – przepis

Czas przygotowania: 15 minut

Czas chłodzenia: 45 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Składniki (na kwadratową blaszkę o boku 27 cm ):

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka (ugotowane na twardo)
  • kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
  • 1 puszka (400-500 g) masy kajmakowej (zwanej też krówkową)
  • kilka łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka łyżek płatków migdałowych

Akcesoria kuchenne:

  • blaszka do ciast 27 x 27 cm
  • drewniana łopatka, nóż lub siekacz do wyrabiania kruchego ciasta

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić domowy kajmak

Wykonanie:

Krok 1. Mąkę przesiewamy do miski i siekamy z masłem za pomocą noża lub drewnianej łopatki.

Krok 2. Dodajemy żółtka przeciśnięte przez praskę do czosnku lub przetarte przez sitko, dosypujemy cukier i jak najszybciej wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do schłodzenia w lodówce przez ok. 45 minut.

Krok 3. 1/4 część ciasta odkładamy, pozostałe wykładamy na blaszce (można rozwałkować) i nakłuwamy gęsto widelcem.

Krok 4. Z odłożonego ciasta turlamy 4 równe wałeczki, nakłuwamy ozdobnie widelcem i rozkładamy na brzegach ciasta w blaszce, lekko dociskając. Można posmarować je białkiem.

Krok 5. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 40 minut, na złoty kolor. Po upieczeniu całkowicie chłodzimy, nie wyjmując z blaszki.

Krok 6. Smarujemy ciasto masą kajmakową i ozdabiamy skórką pomarańczową i płatkami migdałów.

 

Zobacz więcej przepisów na mazurek

Mazurek kajmakowy ze skórką pomarańczową

Mazurek kajmakowy ze skórką pomarańczową