Pin It
Ciasto piegusek

Ciasto piegusek

Jedno z prostszych do przygotowania ciast, o sympatycznej nazwie i przyjemnej, puszystej, konsystencji, z dodatkiem chrupiącego maku – ciasto piegusek. Pamiętam jak bardzo posmakowało mi, kiedy pewnego dnia, dla odmiany od pleśniaka albo lamingtona, moja mama postanowiła upiec coś nowego, a jednocześnie mało skomplikowanego. „Ciasto lubiane przez dzieci” – przeczytała w książce kucharskiej. „Może wreszcie trafię na coś, czego spróbuje Twój brat”.

Trudno wyobrazić sobie dziś czasy, w których obydwoje nie przepadaliśmy za ciastami, chociaż to właśnie mój brat był dzieckiem, któremu najbardziej smakował kwaśny pomidor, ogórki kiszone i chleb z żółtym serem i keczupem. Z pleśniaka zjadaliśmy piankę i kiedy do rodziców przychodzili goście, czekał na nich kruchy placek z owocami i całkowicie oskubanym z bezy i kruszonki wierzchem. Lamingtona nie dotykaliśmy ze względu na polewę z gorzkiego kakao i znienawidzone wtedy wiórki kokosowe. Od czasu do czasu zjedliśmy sernik, pod warunkiem że mama nie dodała do niego rodzynek.

To niesamowite jak z wiekiem potrafią zmienić się preferencje smakowe i jak często, przez złe skojarzenia z czasów dzieciństwa, rezygnujemy z różnych ciekawych potraw. Dziś nie wyobrażam sobie nie zjeść kokosowych wypieków, gorzkiej czekolady czy ciasta z owocami na kruchym spodzie. Smakują mi różne dania i desery, na które kiedyś nawet nie mogłam spojrzeć. Ale akurat piegusek jest dokładnie taki jak dawniej, smaczny i chrupiący, uroczo piegowaty, chociaż unowocześnia go polewa z białej czekolady – niedostępnej w sklepach w czasach mojego dzieciństwa.

Ciasto piegusek – przepis z filmem Full HD

Obejrzyj film bezpośrednio na YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=f2G4T1ZaNGw

 

Piegusek – przepis

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: ok. 50 minut

Składniki (tortownica o średnicy 21-24 cm):

  • 4 jajka
  • 250 g (1¼ kostki) masła
  • ¾ szklanki cukru
  • ½-1 szklanka maku
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii

Przydatne poradniki:

  1. Polewa z białej czekolady – przepis
  2. Polewa czekoladowa – przepis

 

Wykonanie:Krok 1. Przed mieszaniem składników nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 °C.

Krok 2. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na puszysty krem.

Krok 3. Do masła dodajemy cukier i znów ucieramy, aż do jego rozpuszczenia.

Krok 4. Do kremu maślanego wbijamy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując przed dodaniem kolejnego.

Krok 5. Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy wanilię i miksujemy całość do połączenia składników.

Krok 6. W trakcie miksowania stopniowo dolewamy mleko i dosypujemy suchy, niesparzony mak (im mniej maku tym lżejsze i jaśniejsze ciasto).

Całkowity czas miksowania wszystkich składników powinien trwać ok. 3 minuty.

Krok 7. Przelewamy masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, kaszą manną lub mąką i wstawiamy formę do piekarnika. Czas pieczenia: ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka.

UWAGA: W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Dopiero na 5 minut przed końcem pieczenia można sprawdzić drewnianym patyczkiem czy piegusek w środku nie jest jeszcze wilgotny i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kolejne 5 minut.

Krok 7. Po upieczeniu od razu wyjmujemy ciasto piegusek z piekarnika i studzimy na kratce, żeby chłodne powietrze miało dostęp do  spodu.

Krok 8. Dekorujemy całkowicie wystudzonego pieguska polewą z białej czekolady.

 

Piegusek

Piegusek