Ryż z truskawkami

Ryż z truskawkami

Bogactwo truskawek w sezonie daje możliwość eksperymentów z prostymi, klasycznymi potrawami, które, w połączeniu z truskawkowym smakiem, zyskają nowe oblicze. Ryż z truskawkami, który w najprostszej wersji można ugotować z dodatkiem cukru na wodzie lub, lepiej, na mleku, wymieszany ze zmiksowanymi truskawkami, jest szybkim i prostym do zrobienia, letnim obiadem lub kolacją. Znów przypomina mi się moje dzieciństwo, kiedy podawała nam go mama mojej koleżanki, zapraszając do wspólnego ucztowania wszystkie dzieci z podwórka. To były piękne czasy wspólnych zabaw w chowanego i podchody, jedzenia truskawek prosto z pola i grania w piłkę na ulicy, chodzenia na trzepak i ćwiczenia gimnastyki akrobatycznej przed domem na ulicy. Nic dziwnego, że po tak wyczerpujących zabawach wszyscy pochłaniali ryż z truskawkami, aż uszy się trzęsły.

Dziś mam propozycję przygotowania ryżu z truskawkami w nieco zmodyfikowanej wersji. Ugotowany na mleku i wymieszany z pokrojonymi w kawałki truskawkami, zapiekany pod chrupką bezą, będzie jeszcze lepszym, wakacyjnym obiadem, który za kilkadziesiąt lat będą wspominać nasze dzieci.

 

Ryż z truskawkami – przepis

Składniki (dla 4 osób):

Ryż z owocami:

  • ½ kg truskawek (umyte, osuszone, bez szypułek, pokrojone na kawałki lub zmiksowane w blenderze)
  • 2 szklanki ryżu
  • mleko
  • 2 łyżki cukru
  • masło
Beza:
  • 2 białka jajek (o temperaturze pokojowej)
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 szczypta soli

Przydatne poradniki:

  1. Piana z białek - jak ubić

Wykonanie:


Krok 1. Mleko z cukrem zagotowujemy i wsypujemy ryż. Powierzchnia mleka powinna znajdować się ok. 2-3 cm wyżej od powierzchni ryżu.

Krok 2. Na średnim ogniu, na małym palniku, pod przykryciem, gotujemy ryż przez ok. 40 minut.

Krok 3. (opcjonalny) Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie, cały czas ubijając, stopniowo dodajemy cukier.

Krok 4. Ugotowany ryż mieszamy z truskawkami i podajemy (w wersji bez bezy) lub zapiekamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, przykryty masą bezową, w temperaturze 180 °C, ok. 30 minut.

 

Ryż z truskawkami

Ryż z truskawkami