Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

Słodki, odświętny deser można przygotować nawet ze zwykłego sernika. Wystarczy zastąpić cukier kajmakiem, a spód zapiec ze zbożowych ciasteczek. Sernik kajmakowy, polany po wierzchu czystą masą krówkową, delikatnie kremowy za sprawą chudego, sernikowego twarożku. Wszystkie trzy warstwy bardzo elegancko wyglądają na talerzu, a słodki smak wierzchu równoważy delikatnie słonawy posmak ciasteczkowego spodu.

Przygotowując sernik kajmakowy, mąkę kukurydzianą można z powodzeniem zastąpić mąką ziemniaczaną lub kaszą manną. Nadadzą mu nieco bardziej zbitej, stabilnej konsystencji. Zamiast klasycznego kajmaku można spróbować wykorzystać kajmak smakowy, np. kawowy albo czekoladowy.

 

Sernik kajmakowy – przepis

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Czas pieczenia: ok. 60 minut

Składniki (tortownica o średnicy ok. 24 cm):

Spód:

  • 250 g ciastek zbożowych
  • 4 łyżki masła (stopione)
  • 100 g płatków migdałowych (tostowane na suchej patelni)

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (2-3 razy zmielony, delikatnie rozprowadzony kwaśną śmietaną) lub twarożku z wiaderka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki kajmaku
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
Wierzch:
  • 1-2 szklanki kajmaku
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić kajmak
  2. Jak zrobić sernik idealny

Wykonanie:

 

Krok 1. Tostowane migdały i ciastka mielimy razem w blenderze.

Krok 2. Dno tortownicy i zewnętrzną część boku wykładamy folią aluminiową.

Krok 3. W tortownicy mieszamy masło ze zmiksowanymi ciastkami i ugniatamy na dnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i zapiekamy przez ok. 10 minut.

Krok 4. Twaróg miksujemy na gładko.

Krok 5. Do twarogu dodajemy mąkę z solą i ucieramy mikserem.

Krok 6. Do masy twarogowej wbijamy 1 jajko, rozmiksowujemy całość na gładko, następnie wbijamy kolejne i znów rozmiksowujemy. Na koniec ucieramy masę z żółtkiem.

Krok 7. Dodajemy do masy kajmak i miksujemy partiami, żeby składniki się połączyły, a twaróg nabrał koloru kawy z mlekiem. Ewentualne grudki można postarać się rozetrzeć łyżką lub zostawić – znikną podczas pieczenia sernika.

Krok 8. Masę przelewamy na zapieczony spód i wstawiamy tortownicę do większej brytfanny lub np. do żaroodpornego naczynia czy większej formy do pieczenia tarty.

Krok 9. Wstawiamy sernik do piekarnika nagrzanego do 160 °C. Do brytfanny wlewamy wodę na wysokość ok. 3 cm – w ten sposób sernik upiecze się w kąpieli wodnej.

Pieczemy ciasto przez ok. 60 minut. Sernik powinien być dopieczony po bokach i delikatnie kremowy, „galaretkowaty”, ale jednak ścięty pośrodku.

Krok 10. Delikatnie i ostrożnie, na ciepłym serniku, rozprowadzamy wierzchnią warstwę kajmaku. Jeśli masa kajmakowa jest gęsta, można delikatnie podgrzać ją w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, cały czas mieszając.

Nie polecam podgrzewania masy w kuchence mikrofalowej – zgęstnieje i zrobią się w niej grudki.

Krok 11. Sernik dodatkowo można udekorować  płatkami migdałów – posypać nimi wierzch masy kajmakowej lub ułożyć jeden przy drugim dookoła sernika.

Moim zdaniem sernik jest najlepszy drugiego dnia po upieczeniu, wystudzeniu i leżakowaniu w lodówce :).

 

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy