Nadchodzi czas, kiedy na stołach zagości znów zupa z kabaczka, bardzo prosta do przygotowania, zwłaszcza jeśli hurtowo zrobicie na obiad purèe z kabaczka. To jedna z tych prostych receptur dla niecierpliwych i nieco rozleniwionych kucharzy, bo zupę, dysponując blenderem, przygotujecie w 20 minut. Smak kabaczka łączy się tu z mlekiem kokosowym i curry, niemal równie dobrze jak smak dyni, choć na tę wersję zupy, jedną z moich ulubionych, poczekamy do jesieni.

Zobacz też: Kabaczek – więcej przepisów

Zupa z kabaczka jest idealna na lato. Tylko kilka prostych składników, niedużo kalorii i więcej czasu dla nas – do wyjścia na spacer lub posiedzenia na werandzie czy balkonie z ulubioną książką. Można rozłożyć poduszki na leżance, a kiedy zajdzie słońce, zapalić lampion, otulić stopy kocem i zjeść na kolację lekko podgrzaną, delikatną, kremową zupę z chrupiącymi orzechami.

Wiosna dopiero kiełkuje za oknem, a ja wyglądam już lata. W głowie rodzi się plan kolejnego wyjazdu. To będzie kraj, w którym raczej nie rosną kabaczki. Może nawet kilka krajów… Wspominam wakacje sprzed 2 lat, kiedy jadłam zupę z kabaczka, piłam lekkie wino i dyskutowałam z moim przyjacielem Edwardem o tym jak to będzie w Australii. Nie przypuszczałam wtedy, że po świecie zacznę podróżować tak intensywnie, że przepis na zupę z kabaczka na publikację poczeka niemal 2 lata.

Zupa z kabaczka

Zupa z kabaczka

Zupa z kabaczka – przepis

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki (dla 4 osób):

  • 500 g kabaczka (obrany ze skórki, bez pestek, zmiksowany w blenderze; przed miksowaniem można upiec kabaczek w piekarniku przez ok. 30-40 minut w 220 °C)
  • 300 ml mleka kokosowego z puszki
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Do dekoracji:

  • kilka orzechów włoskich (uprażone na suchej patelni)
  • szczypta curry
  • listki świeżej mięty

Wykonanie:

Krok 1. Na patelni lub w garnku szklimy cebulę na maśle.

Krok 2. Dodajemy czosnek i znów szklimy całość.

Krok 3. Dodajemy zmiksowany kabaczek i zalewamy mlekiem kokosowym. Zagotowujemy.

Krok 4. Gotujemy zupę przez ok. 5 minut. Doprawiamy curry, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.  Opcjonalnie można też doprawić zupę z kabaczka sokiem z cytryny.

Krok 5. Trzymamy zupę na ogniu jeszcze przez kilka minut, następnie przelewamy do miseczek i dekorujemy papryczką chili, orzechami i dodatkowymi przyprawami.

 

Zupa z kabaczka

Zupa z kabaczka